Pokaż Filtry
Ukryj Filtry
Witamina E - Suplement Młodości
Witamina E jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zalecana dzienna dawka witaminy E to 8-10 mg dla dorosłych. Suplementy witaminy E najlepiej przyjmować w trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze, aby zwiększyć jej wchłanianie. Jeżeli poszukujesz innych witamin, zapraszamy do kategorii Witaminy, gdzie na pewno znajdziesz to, czego szukasz!
41,49 zł
36,99 zł
Czym jest witamina E?
Witamina E, znana jako tokoferol, jest rozpuszczalnym w tłuszczach antyoksydantem, chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym.
Co to stres oksydacyjny?
Stres oksydacyjny to stan, w którym występuje nierównowaga między produkcją reaktywnych form tlenu (czyli wolnych rodników) a zdolnością organizmu do ich efektywnej neutralizacji i eliminacji. Innymi słowy, stres oksydacyjny pojawia się, gdy w organizmie brak jest odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy, które mogłyby przeciwdziałać nadmiarowi wolnych rodników. Wolne rodniki to bardzo reaktywne cząsteczki zdolne do uszkadzania komórek, tkanek i narządów, co może prowadzić do rozwoju różnych chorób, takich jak miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne, czy nowotwory.
Dlaczego Witamina E jest ważna?
Ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji w organizmie, od ochrony układu sercowo-naczyniowego po wspieranie zdrowia skóry i włosów.
Z czym łączyć witaminę E?
Witamina E działa najskuteczniej, kiedy jest łączona z następującymi składnikami:
- Witamina A: Kombinacja witamin A i E wykazuje właściwości antyoksydacyjne i korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz funkcjonowanie wzroku.
- Witamina C: Połączenie witamin E i C tworzy silne antyoksydanty, które wzajemnie wzmacniają swoje działanie antyoksydacyjne.
- Witaminy z grupy B: Wyższe dawki witamin z grupy B mogą poprawić absorpcję i wykorzystanie witaminy E w organizmie.
- Fosfor, selen, mangan: Te minerały wspierają metabolizm i funkcje witaminy E w organizmie.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe: Witamina E zwiększa wchłanianie i efektywne wykorzystanie nienasyconych kwasów tłuszczowych.